Brood bakken in de oven

Brood bakken in de oven

Boerenbrood recept

Met behulp van dit boeren brood recept kun je heel gemakkelijk zelf brood bakken zonder broodbakmachine. Boerenbrood is een lekker stevig brood dat wordt gekenmerkt door de snelle bereiding. In minder dan 2 uur kun je dit brood maken en het brood bakken in de AEG stoomoven. Het brooddeeg maken vereist bovendien niet veel ingrediënten. Je hebt slechts tarwebloem, roggebloem, gist en zout nodig. Tip: neem alvast een stukje brood als het net uit de oven komt en nog een beetje warm is met wat boter erop. Benieuwd hoe je het beste zelf dit brood kunt bakken? Lees dan snel verder.

Ingrediënten

Ingrediënten voor het bakken van 1 brood

 • 550 g tarwebloem
 • 250 g roggebloem
 • 1 pakje actieve, droge gist
 • 15 g zout
 • 250 ml melk
 • 250 ml water

Bereidingswijze zelf brood bakken

 1. We starten met het maken van het brooddeeg. Meng voor het brooddeeg 500 gram van de tarwebloem, roggebloem, gist en zout in een grote kom. Warm de melk en het water op, doe er de droge ingrediënten bij en kneed het tot een glad, egaal brooddeeg.
 2. Dek het brooddeeg af en laat deeg rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
 3. Bestrooi na het rijzen van het deeg het werkvlak met de resterende bloem en kneed het brooddeeg stevig. Vorm het brooddeeg tot een rond brood en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij de bovenkant diagonaal in en bestrooi het brooddeeg met wat bloem.
 4. Nu is het tijd om nogmaals het deeg te laten rijzen maar dan in de oven. Zet voor het laten rijzen van het deeg de bakplaat op ovenniveau 3 en kies het 'Deeg Laten Rijzen'- programma en laat  het deeg rijzen op 40°C gedurende 25 minuten. 
 5. Na het rijzen van het deeg is het tijd om het brood te bakken in de oven. Zet voor het brood bakken in de oven het brood op niveau 3 en bak het brood voor nog eens 50 minuten op 190°C op het Weinig vocht-programma.

Zelf brood bakken - meer inspiratie

Ben je op zoek naar meer brood recepten? Of wil je nog een keer zelf brood bakken? Bekijk dan eens onze recepten pagina. Hier vind je bijvoorbeeld een recept voor het zelf bakken van een brood met spekjes. Ook dit brood kun je gemakkelijk bakken in een AEG stoomoven. Of kies ervoor om zelf eens een desembrood te maken. Desembrood is een compact brood dat bestaat uit slechts 4 ingrediënten. Ook dit brood is dus zo klaar!