Het perfecte desembrood

Het perfecte desembrood

Desembrood wordt steeds populairder, maar wat is desembrood nu precies? Desembrood bestaat uit vier kerningrediënten, namelijk: meel, water, rijsmiddel (vaak gist) en zout. Desembrood onderscheidt zich van ander brood in dat het wat steviger en compacter is. Dit komt door de toevoeging van gist. Voor het maken van het perfecte desembrood gebruiken wij een keukenmachine en een AEG ProCombi Plus stoomoven. Wil je zelf aan de slag thuis? Hieronder vind je het recept!

Ingrediënten

  • 300 gram tarwevolkorenmeel
  • 6 gram zeezout
  • 6 gram verse bakkersgist
  • 80 gram zuurdesem
  • 180 gram water
  • 50 gr lijnzaad, heel of gebroken
  • 50 gr pompoenpitten

Bereiding

1. Voeg het meel, zout en water bij elkaar en kneed het geheel voor 5 minuten. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een AEG keukenmachine.

2. Voeg vervolgens het gist en deeg toe en kneed het geheel voor nog eens 5 minuten. Hierbij is het belangrijk dat de temperatuur van het deeg 27 °C is. Om het deeg op deze temperatuur te laten komen, kun je het in een afgesloten ruimte zetten, zoals bijvoorbeeld de magnetron.

3. Voeg het lijnzaad en de pompoenpitten toe aan geheel voor een extra bite. Kneed dit door het deeg heen met je handen.

4. Nu is het tijd om een bol van het deeg te maken. Zorg ervoor dat het deeg hierbij zijn lucht behoudt. Dit doe je door het deeg voor het desembrood uit te drukken en vervolgens van achter naar je toe te rollen. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit proces een paar keer.

4. Heb je een mooie deegbol? Laat deze dan voor 50 minuten rijzen bij een omgevingstemperatuur van 29 °C.

5. Wanneer de deegbol is gerezen, plaats deze dan op een bord of bakje met daarin een laag roggebloem.

6. Laat het deeg voor het desembrood voor nog eens 50 minuten 'narijzen' bij een omgevingstemperatuur van 31 °C.

7. Bak het desembrood als laatste voor 30 minuten op 230°C in een AEG heteluchtoven met Plussteam. Let er tijdens het bakken op dat de naad van het desembrood naar boven is gedraaid.

Meer inspiratie?

Ben je na het maken van het desembrood nog niet uitgebakken? Kijk dan eens verder tussen onze stoomovenrecepten. Hier vind je bijvoorbeeld een recept voor het maken van een stevig boerenbrood of een hartig brood met spekjes. Veel bakplezier!