Kruidige kip met groenterijst en bloemkoolkaas

Kruidige kip met groente

Door de kip te marineren barst ze van de smaak, terwijl ze door het stomen heerlijk mals en sappig blijft.

Ingrediënten

(voor 6 personen)

Bloemkoolkaas
300 g bloemkool
Zout
50 g harde kaas, geraspt
50 g room
2 eieren
1 snufje geraspte nootmuskaat

Rijst
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
150 ml groentebouillon
300 ml water
Peper en zout
1 kleine rode paprika
150 g (1 klein blik) zoete maïs,
uitgelekt

Kruidige kip
6 kipfilets
2 snufjes paprikapoeder
2 snufjes kerriepoeder
1 el. olijfolie
Peper en zout

Bereiding

1. Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleine roosjes. Kruid ze met zout en leg ze op een geperforeerd bakrooster. Zet op niveau 2, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 25 minuten.

2. Doe ondertussen de langkorrelrijst samen met de wilde rijst, groentebouillon, water en een snufje peper en zout in een vuurvaste kom. Verwijder de pitjes uit de rode paprika, snij de vrucht in blokjes en meng met de uitgelekte zoete maïs en de rijst.

3. Kruid de kipfilets met paprikapoeder, kerriepoeder, olijfolie, peper en zout. Leg ze in een ingevette braadslee en bedek met aluminiumfolie.

4. Vet 6 bakvormen in met flink wat boter. Mix de gegaarde bloemkool samen met de geraspte harde kaas, de room en de eieren met de mixer, en kruid met zout en nootmuskaat. Giet dit mengsel in de ingevette bakvormen.

5. Zet de kipfilets op niveau 4, de groenterijst en de bloemkool op niveau 1, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 40 minuten.

Het geheim van de chef
De drie onderdelen van dit gerecht worden allemaal samen bereid. Je kan hierbij eenvoudig variëren met smaken, maar pas indien nodig wel de gaartijden aan. Vervang de kip door kalfsvlees, de rijst door aardappelen, de bloemkool door selderij, enz.

Serveertip
Draai op elk bord voorzichtig een bakvorm om, schep er een portie van de groenterijst naast en schik tot slot in het midden enkele stukjes mooi aangesneden kipfilet. Werk af met een lepeltje heerlijke jus van de kip.

Bereidingstijd
Ca. 25 / 40 minuten

Lees meer