Kruidige kip met groenterijst en bloemkoolkaas

Kruidige kip met groente

Kip stomen - een makkelijke en heerlijke manier om je kip te bereiden. Door kip te stomen met behulp van een stoomoven, blijft de smaak van de kip optimaal behouden. Daarbij zorgt het stomen van de kip ervoor dat de kip heerlijk mals en sappig blijft. Wanneer je de kip uit de oven ook nog eens combineert met een heerlijk kruidige marinade en wat groenterijst, dan weet je zeker dat je voor de avond goed zit. Lees verder en ontdek hoe je zelf het beste kip kunt stomen met behulp van een AEG stoomoven.

Ingrediënten

Voor 6 personen

 

Bloemkoolkaas

  • 300 g bloemkool
  • Zout
  • 50 g harde kaas, geraspt
  • 50 g room
  • 2 eieren
  • 1 snufje geraspte nootmuskaat

Rijst

  • 200 g langkorrelrijst
  • 50 g wilde rijst
  • 150 ml groentebouillon
  • 300 ml water
  • Peper en zout
  • 1 kleine rode paprika
  • 150 g (1 klein blik) zoete maïs,uitgelekt

Kruidige kip

  • 6 kipfilets
  • 2 snufjes paprikapoeder
  • 2 snufjes kerriepoeder
  • 1 el. olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleine roosjes. Kruid de roosjes met zout en leg ze op een geperforeerd bakrooster. Zet op niveau 2, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 25 minuten.
  2. Doe ondertussen de langkorrelrijst samen met de wilde rijst, groentebouillon, water en een snufje peper en zout in een vuurvaste kom om je eigen groenterijst te creëren. Verwijder de pitjes uit de rode paprika, snij de vrucht in blokjes en meng met de uitgelekte zoete maïs en de rijst.
  3. Kruid de kipfilets met paprikapoeder, kerriepoeder, olijfolie, peper en zout. Leg ze in een ingevette braadslee en bedek met aluminiumfolie.
  4. Vet 6 bakvormen in met flink wat boter. Mix de gegaarde bloemkool samen met de geraspte harde kaas, de room en de eieren met de mixer, en kruid met zout en nootmuskaat. Giet dit mengsel in de ingevette bakvormen.
  5. Nu is het tijd om de kipfilets te stomen samen met de groenten. Zet de kipfilets op niveau 4, de groenterijst en de bloemkool op niveau 1, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 40 minuten.

Het geheim van de chef

De drie onderdelen van dit gestoomde kip gerecht worden allemaal samen bereid. Je kan hierbij eenvoudig variëren met smaken, maar pas indien nodig wel de gaartijden aan. In plaats van de kip te stomen, kun je er ook voor kiezen om kalfsvlees te stomen, en de rijst vervangen door aardappelen, de bloemkool door selderij etc.

 

Serveertip: draai op elk bord voorzichtig een bakvorm om, schep er een portie van de groenterijst naast en schik tot slot in het midden enkele stukjes mooi aangesneden kipfilet. Werk af met een lepeltje heerlijke jus van de kip.

Meer inspiratie?

Zou je graag nog eens kip stomen in de stoomoven? En ben je op zoek naar een twist op dit recept? Bekijk dan eens onze andere stoomoven recepten. Je kunt er voor kiezen om in plaats van kipfilets, een hele kip te stomen in de stoomoven. Lekker met wat gestoomde groenten of rijst. Veel plezier met uitproberen!