De klok in jouw apparaten verzetten bij zomertijd en wintertijd

Twee keer per jaar verzetten we in Nederland de klok, namelijk wanneer we overgaan op de winter- of zomertijd. Belangrijk is om op deze momenten te weten welke apparaten over een klok beschikken die handmatig aangepast moet worden. Daarom lichten wij in dit artikel toe voor welke producten dit noodzakelijk is en hoe je dit het beste aan kunt pakken.  

Zomertijd, wintertijd: wat en waarom?  

Hoewel je wellicht denkt dat het verzetten van de klok een eeuwenoud fenomeen is, klopt dit niet. In Nederland doen we dit namelijk pas sinds 1977! Een groot deel van onze Europese buurlanden had toen namelijk al gekozen voor het voeren van een zomer- en wintertijd om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het beschikbare daglicht. Omdat er tijdens daglichturen minder kunstmatig licht gebruikt hoeft te worden scheelt dit namelijk veel in het totale energieverbruik.  

Wanneer gaat de klok vooruit en achteruit?  

Op de laatste zondag van maart is het zover: de zomertijd gaat in! Bij het ingaan van de zomertijd gaat de klok één uur vooruit. Dit gebeurt om 02:00 en houdt in dat het klokslag 02:00 dus eigenlijk 03:00 wordt. Op deze manier wordt het ‘s ochtends iets later licht maar heb je ‘s avonds juist een uur langer daglicht.

 

En wanneer is het wintertijd? Die gaat in op de laatste zondag van oktober. Op die dag gaat de klok om 03:00 een uur achteruit. Wanneer de klok dan 03:00 slaat wordt het dus 02:00. Hierdoor wordt het in de winter dus juist eerder licht.

Jaar

Ingangsdatum zomertijd

Ingangsdatum wintertijd

2024

31 maart 2024

27 oktober 2024

2025

30 maart 2025

26 oktober 2025

2026

29 maart 2026

25 oktober 2026

2027

28 maart 2027

31 oktober 2027

2028

26 maart 2028

29 oktober 2028

 

De klok verzetten en je apparaten

De overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom kan afhankelijk van de persoon veel of juist helemaal geen impact hebben. Hier moet ieder dus op zijn manier rekening mee houden. Wat voor iedereen gelijk is, is dat het van belang is dat je weet welke apparaten een klok hebben die handmatig moet worden verzet! 

De ovens, magnetrons en (inbouw)koffiemachines van AEG beschikken ieder over een klok die handmatig moet worden versteld. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

De klok van je oven verzetten  

Heb je een oven of fornuis van AEG? Dan is er een grote kans dat deze beschikken over een ingebouwde klok die je zelf opnieuw moet instellen wanneer de klok een uur voor- of achteruit gaat. 

De tijd van je magnetron instellen

Ook je magnetron beschikt over een klok. Wil je deze verzetten? Volg dan deze stappen!

 

 1. Druk twee keer op het icoontje van een belletje.
 2. Door op de instellingstoetsen te drukken stel je nu eerst de uren in. Check goed of de klok voor of achteruit gezet moet worden!
 3. Druk eenmalig op het belletje om het nieuwe uur te bevestigen. 
 4. Door nu weer de instellingstoetsen te gebruiken kan je de minuten instellen.
 5. Wanneer deze goed staan druk je nogmaals eenmalig op het icoontje van een belletje om de nieuw ingestelde tijd te bevestigen.

De klok van je koffiemachine verzetten

Heb je een inbouw koffiemachine van AEG? Kijk dan welk type je hebt. Heb je een KKK994500T of KKK994500B?  Dan is het van belang dat je de tijd handmatig aanpast wanneer we overgaan op zomertijd of wintertijd. Je herkent deze modellen aan de aanwezigheid van een draaiknop.

Volg de onderstaande stappen om de tijd aan te passen:

 1. Draai aan de draaiknop en selecteer instellingen.
 2. Selecteer ‘huidige tijd’ en gebruik de draaiknop om het uur aan te passen.
 3. Druk op de draaiknop om deze te bevestigen.
 4. Draai aan de draaiknop om ‘huidige minuut’ te selecteren.
 5. Stel de juiste minuut in door aan de draaiknop te draaien en druk deze in om te bevestigen.
 6. Je hebt de tijd aangepast! Houd de kalender in de gaten om te weten wanneer je het tijd is om over te gaan op zomer- of wintertijd.