7 Aziatische gerechten
In dit artikel deelt Chicks Love Food hun favoriete 7 Aziatische kookhacks met de stoomoven. Van edamame tot Thaise mosselen en van bapaos tot matcha cake. Lees snel verder en ontdek hoe makkelijk het is om met stoom een heerlijke Aziatische maaltijd op tafel te zetten!
Benieuwd naar het recept van ChicksLoveFood? Lees dan verder.
Al jaren koken wij thuis met de AEG stoomoven. En al jaren zijn we oprechte ambassadeurs. Het is zo makkelijk koken, zo gezond en gewoon ZO handig. Zeker als het gaat om Aziatische gerechten. Sinds kort heb ik een nieuwe AEG stoomoven, en het is wederom een fantastisch apparaat. Allereerst door het touchscreen: super overzichtelijk, alle functies staan er duidelijk op en je kunt ze eenvoudig aanklikken.
Daarnaast heeft deze oven een uitschuifbare kookplaat. Dit klinkt misschien als een klein detail, maar het maakt echt verschil. Je hoeft niet meer diep in de oven te reiken of met hete handen te manoeuvreren. In één vloeiende beweging schuif je je schaal of rooster naar voren, ideaal!
Een andere functie waar ik enorm blij van word, is Steamify. Hiermee hoef je zelf niet na te denken over het juiste stoomniveau. Je stelt simpelweg de temperatuur in en de oven regelt automatisch hoeveel stoom nodig is voor het beste resultaat. Of je nu sushi rijst, dumplings, of een luchtige matcha sponge cake maakt — het lukt nu echt altijd perfect.
Wat ik ook zo fijn vind aan koken met de stoomoven, is dat je in tegenstelling tot een stoommandje op het fornuis, grote hoeveelheden tegelijk kunt bereiden. Ideaal voor als je een etentje of feestje hebt. Een hele schaal bao buns of gyoza’s voor 6 personen? In deze oven stoom je het gewoon in één ronde. Bij ons thuis is een bao buns avond of gyoza night in 15 minuten geregeld.
Bereiding
1. Edamame
Leg een zak edamame (diepvries) in de stoomschaal en stoom ze 15 minuten op 100% stoom, 100 graden. Bestrooi daarna met grof zeezout en serveer.
2. Gyoza's
Leg de dumplings los van elkaar in de stoomschaal. Stoom 15 minuten op 100% stoom, 100 graden. Zo blijven ze heerlijk sappig en krijgen ze die perfecte zachte bite. Lekker met wat sojasaus!
3. Bao buns
Leg bevroren of verse bao buns op bakpapier in de stoomschaal. Stoom 15 minuten op 100% stoom, 100 graden. Hier vind je recepten voor vullingen.
4. Bapao’s
Leg bapao’s op bakpapier in de stoomschaal en stoom ze 30 minuten op 100% stoom, 100 graden. Zo worden ze perfect luchtig en warm vanbinnen.
5. Sushi rijst
Was 500 g sushirijst grondig en doe de rijst samen met 750 ml kokend water in een grote ovenschaal. Stoom de rijst 25 minuten op 99 graden, 100% stoom. Meng ondertussen 6 eetlepels rijstazijn, 3 theelepels kristalsuiker en 2 theelepels zout tot een marinade. Haal na 25 minuten de schaal uit de oven, schenk de marinade over de rijst en schep voorzichtig door. Leg een natte theedoek over de rijst en laat afkoelen voordat je de sushi gaat maken. Zo droogt de rijst niet uit.
6. Thaise mosselen
Doe 1 kg mosselen samen met Thaise wokgroenten, fijngehakte gember, 200 ml kokosmelk en 2 eetlepels gele currypasta in een ovenschaal. Stoom 15 minuten op 100% stoom, 100 graden. Serveer de mosselen met rijst of noedels voor een snelle Aziatische maaltijd.
7. Matcha sponge cake
Splits 2 eieren. Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf. Meng in een andere kom het eigeel met 1 theelepel vanille-extract, 2 eetlepels matchapoeder, 20 g maizena, 200 g gecondenseerde melk, 2 eetlepels kokosolie en 90 g zelfrijzend bakmeel tot een glad beslag. Schep het opgeklopte eiwit voorzichtig door het eigeelmengsel. Giet het beslag in een met bakpapier beklede brownievorm. Stoom de cake 30 minuten op 100% stoom, 100 graden. Laat iets afkoelen en snijd de cake in plakken.