Oven schoonmaken: tips en zelfreinigende ovens

De oven schoonmaken, het is een vervelende klus. Toch moet het een keer gebeuren. Etensresten, vet en aangekoekte baksels zorgen ervoor dat de oven al snel een vieze ruimte wordt, zeker als je hem veel gebruikt. AEG geeft jou een aantal tips hoe jij de oven gemakkelijk en snel weer schoon en fris kan krijgen en we leggen uit wat onze zelfreinigende ovens doen om jou het werk uit handen te nemen. 

Onze tips voor de oven schoonmaken

Allereerst willen we nog even benadrukken dat het erg belangrijk is om je oven regelmatig schoon te maken. Goed onderhoud is belangrijk als je zo lang mogelijk wilt genieten van je apparatuur. Om je daarbij te helpen hebben wij een aantal tips voor jou om de oven te reinigen.

Tip 1: Speciaal reinigingsmiddel

Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor metalen oppervlakken, hardnekkig vuil en accessoires met een antiaanbaklaag. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de oven en accessoires beschadigen.

Tip 2: Gebruik een stofzuiger

Je oven stofzuigen? Waarom niet. Hoe vaak liggen er wel geen kruimels op de bodem van je oven. Voordat deze aankoeken of verbranden kan je resten simpelweg opzuigen met de stofzuiger. Het hoeft dus niet altijd moeilijk te zijn om de oven schoon te maken.

Tip 3: Gebruik de kracht van citroenen

Citroenen bevatten veel natuurlijke zuren en antibacteriële, desinfecterende eigenschappen. Plaats een schaaltje water met schijfjes citroen in een opgewarmde oven. De citroen zal ervoor zorgen dat vet wordt opgelost en bovendien zorgt het ervoor dat je oven weer letterlijk citroentjes fris zal ruiken. Je hoeft de oven alleen nog maar met een doekje af te nemen.

Tip 4: Azijn

Aangekoekte etensresten zul je eerst los moeten weken als de oven schoonmaakt. Vul de uitsparing onderin de oven met 250 ml azijn en laat dit 30 minuten oplossen op kamertemperatuur. Je zult zien dat de aangekoekte resten gemakkelijk weg te vegen zijn. Je kunt op deze manier ook de bakplaat reinigen.

Tip 5: Soda

Soda is geweldig om vieze geurtjes uit je oven te verwijderen. Hiervoor kan je wederom de oven voorverwarmen op 200-250 graden. Plaats een ovenvaste schaal met water en een kopje soda in de oven. Haal de schaal na 30 minuten uit de oven en veeg de oven schoon met een spons of doekje. Dit kan je overigens ook in combinatie doen met citroen.

Zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven, iets voor jou?

AEG wil dat de keuken voor jou een plek is waar jij met aandacht en liefde de beste gerechten bereidt. Daarom willen wij jou graag wat werk uit handen nemen. De ovens van AEG zijn ontworpen met makkelijk te reinigen geëmailleerde ovenwanden. Het nadeel is dat je nog steeds zelf de oven moet schoonmaken na gebruik. Daarom heeft AEG een ruim assortiment aan zelfreinigende ovens, zodat de oven schoonmaken een klus is waar u zich in de keuken geen zorgen meer over hoeft te maken. Met een zelfreinigende oven bespaar je jezelf een hoop werk, maar wat voor zelfreinigende ovens zijn er? AEG zet een aantal zelfreinigende ovens op een rij zodat jij kunt kiezen welke oven het beste bij jou past.

Oven met Pyrolyse reiniging

De ovens van AEG met een Pyroluxe Plus reinigingssysteem maken zichzelf schoon aan de hand van pyrolyse. Pyrolyse is een oud Grieks woord voor ‘oplossen met vuur’. Tijdens de reinigingscyclus bereikt deze oven zulke hoge temperaturen dat etensresten en aangekoekt vet tot as verbrand wordt. Let op dat de PlusSteam-knop uit staat en alle accessoires uit de oven verwijdert zijn, voordat je de pyrolysefunctie aan zet. Neem voordat je begint de oven af om het ergste vuil en resten te verwijderen en reinig de binnendeur met warm water zodat resten niet kunnen inbranden. Je kan kiezen voor twee opties:

  • P1 is een reinigingscyclus die 1 uur en 30 minuten duurt, je kan hier voor kiezen als de oven niet erg vuil is.
  • P2 is de cyclus die je moet gebruiken om hardnekkig vuil en aangekoekte resten te verwijderen en duurt 3 uur.

De reinigingstijden kan je ook zelf aanpassen op deze ovens. De ovendeur zal gesloten blijven, totdat het apparaat voldoende is afgekoeld. Als de reinigingscyclus voorbij is hoef je alleen de verbrande resten weg te vegen of op te zuigen. 

Reinigen met stoom

De oven reinigen met stoom

De stoomovens van AEG reinigen zichzelf met water dankzij hun stoomfunctie. Hoe dit werkt? Verwijder eerst zoveel mogelijk vuil met de hand en haal de accessoires uit de oven. Vul de waterlade vervolgens helemaal (ongeveer 950 ml) en zet de functie ‘stoomreiniging’ aan, dit duurt ongeveer 30 minuten. Je kan ook de Stoomreiniging Plus functie gebruiken, deze reinigingssessie duurt 75 minuten. Sproei een geschikt reinigingsmiddel over de binnenkant van de oven en start de reinigingsfunctie. Na 50 minuten geeft de oven een signaal, je kan dan de oven schoonmaken met een niet-schurende spons en warm water of ovenreinigers. Sluit vervolgens de deur en druk op ‘OK’. De oven wordt hierna nog eens 25 minuten gereinigd met behulp van stoom. Let er wel op dat de oven koud is als je deze gaat reinigen. Vergeet niet dat de stoomoven af en toe ontkalkt moet worden, daarvoor kan je een speciale reinigingsset voor de stoomoven voor gebruiken.

Oven met katalytische ovenwanden

Katalytische reiniging

De ovens met katalytische reiniging hebben katalytische ovenwanden. Deze ovenwanden absorberen vet en vuil. Maak deze oppervlakken niet schoon met schuurmiddel, zeep of andere middelen om beschadiging te voorkomen. De katalytische ovenwanden in de oven absorberen vet en vuil en verbranden dit op hoge temperatuur, zonder een geur achter te laten. Maak eerst de ruit schoon en zet de katalysefunctie aan, het reinigingsproces duurt een uur. Na dit proces kunt u de bodem van de oven afnemen met een doek of zachte spons. 

Als je lang wilt genieten van je apparatuur van AEG, dan is goed onderhoud noodzakelijk. Gebruik deze tips en maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen om het schoonmaken van de oven eenvoudig te houden en van geurtjes en aangekoekte resten af te komen. Kijk in ons assortiment voor een oven die bij jou en jouw keuken past.