Serveer gekruid met natuurlijk zout

Serveer gekruid met natuurlijk zout

De roze Himalaya zoutsteen bevat wel 80 verschillende soorten mineralen. Ideaal dus om je gerechten natuurlijk en gezond op smaak te brengen. Koud of warm maar altijd gezond, zorgt hij voor een authentieke zilte smaak in je gerechten. Dankzij het rvs frame kan de AEG zoutsteen ook gebruikt worden op de kookplaat, zelfs op inductie, en is hij handiger te gebruiken.

Himalaya zoutsteen

Bakken op de zoutsteen doe je zo

Op welke manier je de zoutsteen ook opwarmt, doe het langzaam en gelijkmatig om te voorkomen dat er barsten ontstaan. In de steen bevinden zich namelijk kleine luchtbelletjes die ervoor kunnen zorgen dat de steen barst als je hem te snel opwarmt. Tijdens het opwarmen zal hij van kleur veranderen, dat is normaal. Let op, eens op temperatuur houdt hij zeer goed de warmte vast; hou daar rekening mee wanneer je de steen aanraakt of verplaatst. Gebruik altijd ovenwanten als je de steen of het rvs frame aanraakt.

 

EERST OPWARMEN ...  

Hoe je ook opwarmt, hou steeds rekening met dit opwarmschema en begin steeds met een droge steen op kamertemperatuur:

  • 15 minuten op lage temperatuur
  • 20 minuten op middelhoge temperatuur
  • 25 minuten op hoge temperatuur

Gebruik nooit de Boost/Power functie van je inductiekookplaat om de steen op te warmen. 

Opwarmen in de oven wordt aanbevolen omdat de temperatuur van de steen dan langer op peil blijft. Gebruik echter nooit de stoomfunctie om de zoutsteen in de oven op te warmen. Maximum temperatuur van de oven is 250°C. 

Wil je de zoutsteen op de barbecue gebruiken, doe dit dan zonder het roestvrijstalen frame en leg hem nooit in het midden van de barbecue. Op de gasbarbecue steeds starten op een lage temperatuur.

De steen aan tafel gebruiken, dat kan maar dan kun je hem best eerst zeer warm laten worden en dan aan tafel warmhouden op een schotelverwarmer of tafelbarbecue zodat jij en je tafelgenoten gezellig verder kunnen bakken.

EN DAN ... BAKKEN!!

Snijd je vlees, vis of gevogelte in fijne gelijkmatige dunne sneetjes zodat ze snel bakken en bak niet te veel in één keer. Gebruik verse producten, geen diepvries noch gepaneerd voedsel. Zorg ervoor dat je geen reeds gekruide gerechten gebruikt zoals bijvoorbeeld gehakt. Schaaldieren zoals gamba en scampi steeds goed droogdeppen.

Groenten grillen? Zorg dan ook hier dat je fijne stukjes gebruikt die niet te nat zijn en snel bruinen, anders zullen je ze al snel te zout smaken.

 

Lees meer
Himalaya zoutsteen koud

Kruidig koud gepresenteerd

Leg de zoutsteen zonder frame voor minimaal 1 uur in die diepvriezer en je hebt een gekoelde presenteerplaat voor sushi, carpaccio of tartaar van vlees/vis of een assortiment kazen. 

Of presenteer hem aan tafel met je desserten die een zilte smaak kunnen verdragen zoals ijs, chocolademoeilleux of vers fruit. 

Reinigen

Laat de zoutsteen volledig afkoelen (ongeveer 4uur).

Verwijder het rvs frame en reinig dit apart met water en zeep. 

Bevochtig de zoutsteen met een vochtige spons. Gebruik geen zeep en spoel de zoutsteen zeker niet onder de kraan maar schrob hem met een zachte borstel om de etensresten te verwijderen.

Dep hem nadien droog met een schone doek en laat de steen uit het frame volledig opdrogen alvorens je hem, apart van het frame, op een droge plek bewaart. 

Zout is een natuurlijk materiaal en werkt, dit is bewezen, antibacterieel. Langzaamaan zal je steen van kleur veranderen, afhankelijk van het voedsel dat je erop bereidt. Dit heeft geen invloed op de werking van de steen en zolang je ervoor zorgt dat je de etensresten verwijdert, zal de smaak niet worden aangepast. 

 

 

Lees meer