Hoe stoom je groenten in een stoomoven?

De beste manier om meer smaak en voedingstoffen aan je gerechten mee te geven, is door te stomen. Door stoom blijft niet alleen de smaak behouden, maar ook alle vitamines en mineralen. Als je wilt weten hoe je groente stoomt, dan kan je de stoomtijden tabel terugvinden in de handleiding van jouw stoomoven. Maar wij zetten de belangrijkste groenten nog even op een rij met de juiste instellingen voor de meest optimale bereiding. De temperatuur en stoomtijden zijn grotendeels afhankelijk van de grootte of de dikte van het gerecht dat je wilt bereiden. Volg de instructies op de stoomtijden tabel op om je producten goed te bereiden, maar probeer ook gerust je eigen instellingen om  gerechten naar eigen smaak te bereiden.

 

Stoomtijden tabel 1 - Hoe stoom je groenten?

 

Gerecht

temperatuur (℃)

Tijd (minuten)

Roosterhoogte

Artisjokken

99

50 - 60

2

Aubergines

99

15 - 25

2

Bloemkool (heel)

99

35 - 45

2

Bloemkool (roosjes)

99

25 - 35

2

Broccoli (heel)

99

30 - 40

2

Broccoli (roosjes)

99

13 - 15

2

champignons (plakjes)

99

15 - 20

2

Erwten

99

20 - 30

2

Venkel

99

25 - 35

2

Wortels

99

25 - 35

2

Koolrabi (reepjes)

99

25 - 35

2

Paprika (reepjes)

99

15 - 20

2

Prei (ringen)

99

20 -30

2

Sperziebonen

99

35 - 45

2

Veldsla (losse bladeren)

99

20 -25

2

Stoomtijden tabel 2: Hoe stoom je groenten?

 

Gerecht

temperatuur (℃)

Tijd (minuten)

Roosterhoogte

Selderij (blokjes)

99

20 - 30

2

Asperges (groene)

99

15 - 15

2

Asperges (witte)

99

25 - 35

2

Spinazie (vers)

99

15 - 20

2

tomaten (gepeld)

99

10

2

Witte bonen

99

25 - 35

2

Savooiekool

99

20 - 25

2

Courgette (plakjes)

99

15 - 25

2

Bonen (geblancheerd)

99

20 - 25

2

Groente (geblancheerd)

99

15

2

Gedroogde bonen

99

55 - 65

2

Peultjes

99

20 - 30

2

Kool (wit of rood)

99

40 - 45

2

Pompoen (blokjes)

99

15 - 25

2

Zuurkool

99

60 - 90

2

Zoete aardappels

99

20 - 30

2

Tomaten

99

15 - 25

2

Maïskolf

99

30 - 40

2

Kijk voor meer informatie over stoomtijden en bereidingswijzes in de stoomoven in de handleiding. Als je geen handleiding meer hebt, dan kan je deze handleiding vinden met de productcode.