Microplasticfilter

Microplasticfilter

Share your look, not your microplastics

Wanneer je synthetische kleding wast komen er microplasticvezels vrij. Met het nieuwe microplasticfilter van AEG houd je tot 90% van de microplasticvezels* tegen voor ze in het afvalwater terechtkomen. Compatibel met alle wasmachines van AEG.

Wist je dat?

Door het wassen van synthetische kleding komt er per huishouden twee volle plastic zakken microplastics per jaar in het afvalwater terecht. Zo vloeit er wereldwijd ongeveer een half miljoen ton microplasticvezels naar zee. Volgens het United Nations Environment Programme (UNEP) is dat het equivalent van bijna drie miljard polyester hemden! Een filter aan je wasmachine monteren die 90 procent van de microvezels (groter dan 45 micron) tegenhoudt, is dus geen overbodige luxe…

Benieuwd naar de volledige studie? Deze kan je hier bekijken.

 

WAT ZIJN MICROPLASTICS EIGENLIJK?

Microplastics zijn een groeiend wereldprobleem en zowel consumenten als EU-leiders worden zich er steeds meer bewust van. Maar wat is dit wereldwijde fenomeen nu eigenlijk?

  • Icoontje vergrootglas)
    Microplastics zijn stukjes plastic kleiner dan 5 mm

    Wist je dat er jaarlijks door te wassen van kleding alleen al per huisouden 2 zakken microplastic vezels vrijkomen? Tegenwoordig is 64% van de nieuwe kleding gemaakt van plastic. Ze kunnen van verschillende oorsprong zijn: kleine deeltjes komen rechtstreeks in het milieu terecht (primaire microplastics) of zijn afkomstig van de afbraak van grotere plastic voorwerpen (secundaire microplastics) (1-2)**.

  • Icoontje dode vissen in de zee
    Dragen bij tot voortdurende vervuiling

    Elk jaar wordt bijna een half miljoen ton microplastic vezels in de oceaan gedumpt - dat zijn 3 miljard polyester shirts. Microplastics breken niet biologisch af wanneer ze in het milieu terechtkomen. Doordat ze hier aanwezig blijven dragen ze bij tot de voortdurende vervuiling van onze ecosystemen en voedselketens (3)**.

  • Icoontje waarschuwing
    Onderzoek toont aan dat het schadelijk kan zijn

    Aangezien het een opkomend onderzoeksveld is, weten we nog niet veel over microplastics en hun impact. In recente studies werd evenwel aangetoond dat microplasticvezels verschillende negatieve effecten hebben op waterorganismen en een potentieel risico vormen voor mensen (4-5)**.

ONZE BIJDRAGE TOT DUURZAAMHEID

Dankzij AEG kan je op een doeltreffende en handige manier je kleren wassen met minder negatieve invloed op het milieu, waarbij microplasticvezels, die vrijkomen van textiel tijdens het wasproces, worden gefilterd. AEG wil een duurzaam bedrijf zijn dat gedreven wordt door innovatie en klantenervaringen. Met het microplasticfilter bieden ze een oplossing voor consumenten die duurzame keuzes willen maken in hun dagelijkse leven.

ERVOOR ZORGEN DAT ER MINDER MICROPLASTICVEZELS VRIJKOMEN

Het microplasticfilter helpt de microplasticvezels tegenhouden die door synthetische kleding en textiel vrijkomen. Zo komen ze minder in het afvalwater terecht.

AEG-MICROPLASTICFILTER

AEG-MICROPLASTICFILTER

  • Een extern accessoire dat je wasroutine niet verstoort
  • Aan de muur te monteren
  • Heel handig – toont wanneer het schoongemaakt moet worden
Vrouw naast wasmachine met microplasticfilter

DE VOORDELEN VAN EEN MICROPLASTICFILTER

Het microplasticfilter helpt de microplasticvezels tegenhouden die door synthetische kleding en textiel vrijkomen. Zo komen ze minder in het afvalwater terecht. Het filter is compatibel met alle wasmachines van alle merken en heeft geen enkele invloed op het wassen zelf.

Pink fibres
HOUD TOT 90% VAN DE MICROPLASTICVEZELS TEGEN*
  • Indicatielampje filter
    Indicatielampje geeft aan wanneer je de filter moet schoonmaken

    Het patroon kan microplasticvezels opvangen van meerdere wascycli en zal aangeven wanneer het schoongemaakt moet worden.

  • Gerecycled plastic
    Gemaakt van gerecycled plastic

    Minstens 50% van het plastic van het product komt van gerecyclede bronnen.

  • Installatieafmetingen
    Installatie

    De microplasticfilter moet aan de muur gemonteerd worden. Beide kanten van het apparaat zijn mogelijk. 

Installatie van het microplasticfilter

Goed om te weten:

De installatie van het accessoire is snel en eenvoudig - en vereist slechts 3 schroeven.

Het microplasticfilter moet aan de muur en naast de wasmachine worden bevestigd.

Ons advies:

De ruimte die nodig is om het microplasticfilter te installeren is 20 cm aan weerszijden van de wasmachine, waarbij rekening moet worden gehouden met een mogelijke beperking van muur/meubilair. Dit voorkomt lekkage uit de wasmachine.
De muursteun moet op 110 cm hoogte van de bovenkant van de muursteun tot de vloer (of sokkel indien aanwezig) worden geplaatst. De muursteun moet met schroeven stevig aan de muur worden bevestigd.
Het wordt aanbevolen om boven het filter minstens 40 cm vrije ruimte te houden, om het filter correct te kunnen bedienen, openen en uitnemen. Als er meubels boven de wasmachine staan, zorg er dan voor dat er altijd 40 cm vrij blijft boven het microplasticfilter.

 

Onderhoud van het mircoplasticfilter

Het filter waarschuwt wanneer het moet worden gereinigd (om de 6-8 wasbeurten). Onderhoud is eenvoudig - gebruik de reinigingsborstel en gooi de microplastic vezels in de normale afvalbak (huisvuil).

Het filterpatroon kan 6 maanden worden gebruikt voordat het vervangen dient te worden. Als het filterpatroon goed gereinigd wordt, dan kan deze worden weggegooid bij het plastic afval en zo gerecycled worden.

* > 45 micron vrijgegeven door synthetische kleding. Om de filtercapaciteit te meten, wordt er een interne testmethode gebruikt met polykatoen en materialen met gemengde polyesters in de wascyclus op 40°C voor synthetische materialen. ​

** 1. Wright, S.L., Thompson, R.C., Galloway, T.S. (2013) The physical impacts of microplastics on marine organisms: A review, Environmental Pollution, Vol. 178, 483-492.

2. https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20181116STO19217/microplastics-sources-effects-and-solutions

3. ECHA https://echa.europa.eu/hot-topics/microplastics

4. Rebelein, A., Int-Veen, I., Kammann, U., Scharsack, J.P.(2021) Microplastic fibres – Underestimated threat to aquatic organisms? Science of the Tot Envir., Vol. 777 

5. Toussaint, B., Raffael, B., Angers-Loustau, A., Gilliland, D., Kestens, V., Petrillo, M., Rio-Echevarria, I.M., Vanden Eede, G. (2019) Review of micro- and nanoplastic contamination inthe food chain – Food Add.&Contam.: Part A, 35(5):1-35