Bietenburger

Klassiek vleesgerecht zonder vlees!

Vegetarische bietenburger

Dit rode bieten recept is een ware trend in vegaland. Want niet alleen zijn de bietenburgers erg voedzaam en lekker maar ook zijn ze een plaatje om te aanschouwen. Door de roze rode kleur is het een feestje om de bietenburgers op je bord te hebben liggen. Daarbij kun je gemakkelijk zelf een bietenburger maken. In dit recept snijden we de rode bieten maar je kunt deze vleesvervangers ook raspen. Bak de bietenburgers in de oven of pan, en voilà je vegetarische hamburgers zijn klaar. Lees snel verder om erachter te komen welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je de bietenburgers stapsgewijs bereidt.  

Lees meer

Ingrediënten

Voor 4 bietenburgers:

- 180 g havermout

- 350 g rauwe rode biet

- 100 g zachte geitenkaas

- 2 grote rode uien

- 1 teentje knoflook

- 1 tl rozemarijn (of fijngehakte verse rozemarijn)

- 2 el honing

- 2 el balsamico-azijn

- 4 volkorenbroodjes

- 1 handje veldsla

Bereiding

Hoe bereid je de bietenburgers?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de havermout fijn in een AEG foodprocessor.

Schil de rode bieten en snijd in kleine stukjes. Leg ze in een ovenschaal en stoom in circa 30 minuten gaar.

Zet de oven op 180 graden bakstand en laat de bieten nog 15 minuten grillen. Laat de oven aan staan.

Doe de bieten, een halve rode ui en de knoflook in de AEG foodprocessor en blend tot een geheel.

Voeg de rozemarijn, 150 gram havermeel, de geitenkaas en een snuf peper en zout toe en puls een paar keer tot een geheel. Als het mengsel te nat aanvoelt, voeg dan nog een eetlepel havermout toe.

Vorm burgers van het bietenmengsel, rol deze in de rest van de havermout en laat ze 15 minuten in de koelkast staan.

Snijd ondertussen de rest van de rode ui in halve ringen. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de uienringen aan.

Blus af met de honing en de balsamico en laat dit 3 minuten inkoken.

10 Zet de AEG inductieplaat op stand 5 en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak de rode bieten burgers 5 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.

11 Bak de volkorenbroodjes circa 6 minuten in de oven.

12 Snijd de broodjes open, leg wat veldsla op de bodem, leg hier een bietenburger op, doe hierop een lepel uiencompote en maak af met de bovenkant van het broodje.

Tip: serveer de bietenburgers met geroosterde groenten als bijgerecht!

Meer inspiratie?

Ben je na het bekijken van dit rode bieten recept benieuwd naar meer vegetarische inspiratie? Kijk dan snel verder op onze recepten pagina. Hier vind je diverse vegetarische, en niet-vegetarische recepten. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke bloemkoolsteak of smaakvolle vega boeuf bourguignon.

Tip: bewaar dit rode bieten recept ook op Pinterest!

  • Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen

    Deze koude Spaanse soep is perfect.

  • Chocoladeroulade

    Een rijke, stevige pudding die zelfs op de meest verfijnde feestjes indruk zal maken.

  • Uiensoep sous-vide bereid

    Een nieuwe variant op deze tijdloze klassieker. Zo rijk en vol smaakte uiensoep nog nooit!