Geroosterde bloemkool met yoghurt en rosevalaardappels met rozemarijn

Klassiek vleesgerecht zonder vlees!

Geroosterde bloemkool

Bloemkool kan op verschillende manieren bereid worden. Volgens traditioneel recept behoeft bloemkool gekookt te worden, maar geroosterde bloemkool of bloemkool uit de oven zijn even makkelijk te bereiden en minstens zo lekker! Geroosterde bloemkool wordt ook wel bloemkoolsteak genoemd en kan voor vegetariërs fungeren als vleesvervanger. Geroosterde bloemkool is tevens een lust voor het oog – door de boomstructuur ziet dit vegetarische gerecht eruit als een creatief meesterwerk. Lees snel verder om meer te weten te komen over hoe je de geroosterde bloemkool het beste kunt bereiden.  

Lees meer

Ingrediënten

Bloemkoolsteak voor 4 personen:

- 1 kg rosevalaardappels

- 2 takken rozemarijn

- 1 grote bloemkool

- 6 el olijfolie

- 2 el gerookte paprikapoeder

- 2 el knoflookpoeder

- 1 tl cayenne peper

- 1 bosje dille

- 100 g Griekse yoghurt

- 2 tl knoflookpoeder

Bereiding 

Hoe bereid je de geroosterde bloemkool?

Verwarm de AEG oven voor op 200 graden

Snijd de rosevalaardappels in parten en leg deze in een ovenschaal. Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes en strooi deze over de aardappels.

Sprenkel ook wat olie, peper en zout over de aardappels en zet de ovenschaal circa 20 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de bloemkool voorzichtig in plakken van 2-3 cm.

Meng de olijfolie met de paprikapoeder, de knoflookpoeder, de cayennepeper en een flinke snuf peper en zout in een diep bord en marineer hier de bloemkoolsteaks in.

Verhit een koeken- of grillpan op de AEG inductieplaat op stand 7 en gril hierin de bloemkoolsteaks 5 minuten per kant. Zorg er bij het bloemkool grillen voor dat de bloemkoolsteaks gaar en goudbruin worden.

Snijd de dille fijn en meng de Griekse yoghurt, de knoflookpoeder en maak op smaak met peper en zout.

Tip: Serveer de bloemkoolsteaks met de rosevalaardappeltjes of kies eens voor geroosterde groenten uit de stoomoven als bijgerecht.

Meer inspiratie?

Heb je nog geen genoeg van dit bloemkool recept en ben je op zoek naar meer vegetarische gerechten? Bekijk dan eens onze recepten pagina voor meer inspiratie! Hier vind je naast dit geroosterde bloemkool recept ook een recept voor een vegetarische bietenburger of vega boeuf bourguignon.

Tip: bewaar dit bloemkool recept ook op Pinterest!

  • Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen

    Deze koude Spaanse soep is perfect.

  • Chocoladeroulade

    Een rijke, stevige pudding die zelfs op de meest verfijnde feestjes indruk zal maken.

  • Uiensoep sous-vide bereid

    Een nieuwe variant op deze tijdloze klassieker. Zo rijk en vol smaakte uiensoep nog nooit!