Smaak verder doorvoeren

BIJ GEWELDIGE SMAAK DRAAIT HET OM HET BEHEERSEN VAN DE DETAILS

De kleine details onderscheiden 'een gewone maaltijd' van een onvergetelijke maaltijd. Hiervoor heb je uitmuntendheid nodig in elke stap, vanaf de aanschaf tot aan het serveren. Met onze apparaten en jouw vaardigheden, kunnen we elk vlees botermals maken en chocoladetaart maken die smelt in de mond.

Stap 1: Bron

Door inzicht te krijgen en te concentreren op de oorsprong van voedsel, kun je de lekkerste, gezondste en meest duurzame manieren ontdekken om smaak verder door te voeren. We kijken verder dan de keuken en beginnen bij de oorsprong. Bij de grond en het klimaat waar uw groente en fruit worden geteeld. En de leefwijze van de dieren die jouw vlees en zuivel produceren. 

Twee helften avocado

Kwaliteit boven kwantiteit

Buitengewone smaak begint lang voordat je met koken begint. Geef bij het kiezen van je ingrediënten prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit voor lekkerdere, gezondere gerechten. Tomaten die buiten zijn geteeld bevatten bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C als tomaten uit de kas. En ze bevatten veel meer van de antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de smaak en aroma. Kies dus voor hoogwaardige ingrediënten om gerechten zo lekker mogelijk te maken.

Sla in een glazen kubus als pijler voor de oorsprong van smaak verder doorvoeren

Ontdek ware smaak

Slechts enkele tientallen jaren geleden smaakte ons eten nog heel anders. Vooral door de groei van kunstmatige smaakstoffen. Bron, onze eerste Tasteology-aflevering, onderzoekt dit fenomeen. We vroegen het Mark Schatzker, een prominente auteur op dit gebied. Zijn inzicht zal je helpen de ware smaak van je eten te waarderen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het kopen van ingrediënten.

Een trosje verse, rauwe radijsjes
De MyAEG-app

Geniet optimaal van geweldige ingrediënten met ideeën die inspireren en recepten om van te genieten.

De MyAEG-app op een iPad

Eet lokaal. Eet seizoensgebonden.

Kwaliteitsproducten worden lokaal en seizoensgebonden gekweekt, zoals de natuur het bedoeld heeft. Wanneer een 'verse' tomaat in de supermarkt terecht komt, is hij al negen dagen oud. Groenten en fruit blijven zich ontwikkelen na de oogst. Dus door voor streekproducten te kiezen, eet je zo'n 55% voedzamer.

Downloaden voor iOS     Downloaden voor Android

Vleeschef, Ludwig Maurer en een wagyu-koe
Pleased to meat you

Vleeschef, Ludwig Maurer, fokt ook Wagyu-koeien

ONS VOEDSEL IS WAT HET EET

Ze zeggen wel eens 'je bent wat je eet' en dat geldt ook voor onze voeding. Hoogwaardige grond zorgt bijvoorbeeld voor bessen die langer goed blijven en voedzamer zijn dan overbewerkte grond. De levensstijl van onze vlees- en zuiveldieren heeft ook invloed op de smaak. Of een koe gras of graan eet, beïnvloedt de smaak van het vlees. De twee steaks zullen tevens een andere marmering en verschillende niveaus van vitaminen, mineralen en vetzuren hebben.

STAP 2: KOELEN

Goede koeling verbetert de smaak van gerechten nog voordat je begint met koken. Fruit smaakt alsof het vers is geplukt, vlees is altijd mals en kliekjes smaken net zo lekker als een vers bereide maaltijd. Inzicht in het bewaren van voedsel kan ervoor zorgen dat elk ingrediënt zo heerlijk mogelijk smaakt. Dus je kunt smaak verder doorvoeren, zowel vóór als na het koken.

Een frisse groene salade

Houd uw verse voedsel vers

Verse groenten en fruit bevatten meestal water, en de celwanden houden vocht en geur en smaak vast. Als de temperatuur niet koud genoeg is, zullen de celwanden barsten, resulterend in verlies van smaak en textuur. Sommige producten blijven langer vers op lagere temperaturen dan andere producten. Ingrediënten zoals bladgroenten en wortelgewassen behouden een optimale versheid bij 0°C, andere producten moeten bewaard blijven tussen 2°C en 5°C.

Een blok ijs met gekoelde ingrediënten erin vertegenwoordigt de pijler Koelen van smaak verder doorvoeren

De ethiek van de smaak

Ontdek hoe je minder voedsel kunt verspillen en vind slimme en heerlijke manieren om kliekjes te verwerken. In onze tweede Tasteology-episode 'Koelen' onderzoeken we de vaak vergeten stap van het bewaren van voedsel. Omdat een betere koeling lekkerdere voeding oplevert, zullen onze experts je helpen met hun beste tips voor langere versheid.

demonstratie van hoe ingrediënten apart houden helpt bij het vers houden

BETER BEWAREN, MINDER WEGGOOIEN

Goed bewaren van eten vermindert ook onnodige verspilling. 61% van eten dat wordt weggegooid, had niet hoeven worden weggegooid als het goed was bewaard. Een eenvoudige manier om dit afval te verminderen, is optimaliseren waar je elk ingrediënt bewaart. De exacte temperatuur in de koelkast kan variëren. Dus het bewaren van elk ingrediënt op de ideale plek kan de hoeveelheid voedsel die je weggooit drastisch verminderen.

Koelen met ProFresh

Bescherm je smaken en houd eten langer vers

De ProFresh-koel-vriescombinatie

NATUURLIJKE AROMA'S BEHOUDEN

Met ons ProFresh assortiment koel-vriescombinaties heb je de meest flexibele opslagruimte om je voedsel langer vers te houden. Het ProFresh assortiment beschermt niet alleen de smaak van voedsel, het zorgt er ook voor dat de natuurlijke aroma's behouden blijven. Zo zal je voeding altijd optimaal ruiken en smaken.

JE VERLIEST VEEL SMAAK ALS JE IETS OP DE VERKEERDE MANIER BEWAART

Ludwig Maurer

Wagyu-veehouder en kok

Vries de versheid in

Sommige ingrediënten blijven het verst als ze bevroren zijn, maar alleen als ze goed worden ingevroren. Bij langzaam invriezen ontstaan grote ijskristallen die de natuurlijke textuur en smaak van voedsel kunnen vernietigen. Onze TwinTech®-technologie gebruikt snel invriezen voor een sterke circulatie van droge, koude lucht waardoor deze schade wordt voorkomen. Zodat etenswaren langer meegaan en beter smaken.

Een daiquiri, vers gemengd door een AEG Gourmet Pro keukenmachine

MINDER WARMTE, MEER SMAAK

Bij een verse en overheerlijke smoothie is de temperatuur cruciaal. De conventionele rotatie van blendermessen genereert genoeg warmte om uw verse ingrediënten te bederven. Daarom pulseren de Gourmet Pro Collection blenders in plaats van te draaien, om je producten koeler te houden terwijl ze de smoothies mengen.

Wist je dat...?

Meer dan 75 procent van de huishoudens zet de koelkast niet op de juiste temperatuur. Dit zorgt ervoor dat eten nog voordat je gaat koken smaak en textuur verliest. 

De meeste koelkasten circuleren dezelfde lucht tussen de koelkast en vriesvakken, waardoor een slechte temperatuur en luchtvochtigheid ontstaat in elk deel.

a selection of aromatic ingedients such as: ginger, chilli, spring onions and sesame seeds
Koelen met ProFresh

Bescherm je smaken en houd eten langer vers

De ProFresh-koel-vriescombinatie

Behoud van natuurlijk aroma

ProFresh Plus geeft je de meest flexibele opslag in jouw koel-vriescombinatie om voedsel langer vers te houden. ProFresh beschermt niet alleen de smaak van voedsel, het behoudt ook het natuurlijke aroma. Zo ruikt en smaakt je eten altijd optimaal.

Stap 3: Verwarmen

Koken creëert smaak door grote moleculen af te breken in kleinere moleculen, waardoor de smaak erin wordt opgesloten. Ontdek hoe de verschillende verwarmingsmethoden, van inductieverhitting tot stoom en sous vide, heerlijke smaken ontgrendelen.

Een verfijnde maaltijd met vlees en groente

WARMTE BEGRIJPEN

Voor resultaten die de smaak echt verder doorvoeren, moet je warmte op moleculair niveau begrijpen. De perfecte biefstuk smaakt heerlijk vanwege de reactie tussen aminozuren en suikers op 130°C. Maar op een hogere temperatuur ontsnappen de moleculen waarbij smaak en textuur verloren gaan. Voor de beste groente is voldoende warmte nodig om de celwanden te laten barsten die de smaak bevatten, zonder deze te laten verdampen in de lucht. 

Een vlam in een glazen kubus als pijler voor de warmte van smaak verder doorvoeren

Warmte beheersen: masterclass

De warmte beheersen is cruciaal om beter smakende voeding te creëren, maar wat betekent dit voor jou en jouw kookmethodes? Onze Tasteology-expert Catalina Vélez onderzoekt de historische oorsprong van stoom en koken op lage temperatuur. En de manier waarop dit belangrijk is voor het behoud van smaken en voedingsstoffen in de voeding die je thuis bereidt.

Voedsel bereid in een wok op een AEG-inductiekookplaat

Smaken insluiten met inductie

Met inductiekookplaten kun je de warmte nauwkeurig instellen. Als de biefstuk wordt gebakken, trekken de eiwitvezels samen en komen vocht, voedingsstoffen en smaak vrij. Als het vuur lager wordt gezet, kunnen de vezels zich ontspannen en worden de smakelijke sappen ingesloten. Draai het vlees voor het beste resultaat elke 15 seconden om, niet om de paar minuten. De interne warmte van de biefstuk doet meer dan de warmte eromheen.

Een gebakken biefstuk op een houten plank
MaxiSense® Combi

De ideale keuze voor gerechten waarin elke seconde en elke graad telt.

Een MaxiSense Combi-inductiekookplaat met een Plancha Grill

Ultieme kookvrijheid

Laat je creativiteit de vrije loop met de flexibiliteit en precisie van de MaxiSense® Combi. Het maakt gebruik van inductietechnologie om sneller op te warmen dan gas- of elektrische kookplaten. Met de nauwkeurige warmteregeling kun je tijdens het koken direct overschakelen van braden naar sudderen. 

Een rustiek stukje brood tot in perfectie gebakken met stoom

De beste warmte is stoom

Koken met stoom is populair geworden omdat de voedselmoleculen worden beschermd. Het eten wordt niet oververhit en de smaak wordt ingesloten. Het extra vocht voorkomt ook dat er vocht verdampt, waardoor de buitenkant krokant wordt zonder dat de binnenkant te kort of te lang wordt gekookt. Hierdoor rijst deeg sneller en gelijkmatiger. Bovendien zorgt de betere karamelisatie van de buitenkant van het deeg telkens voor een heerlijke dikke korst. 

Stomen is de beste manier van koken. De ingrediënten worden in hun beste, meest pure vorm behouden... u breekt de vezels niet en de voedingswaarde van het eten blijft bewaard.

Catalina Vélez

TV Chef

Een aantal vacuüm gesealde ingrediënten

Subliem sous vide

Sous vide koken is misschien wel de beste techniek voor het beheersen van warmte. De techniek maakt gebruik van vacuüm gesealde plastic zakken en waterbaden om het vocht, aroma, voedingsstoffen en smaak van elk ingrediënt in te sluiten. Door het tot op de graad nauwkeurig regelen van de temperatuur, krijg je een ongeëvenaarde controle op het gaar worden.

Een vergelijking die het verschil aantoont van sous vide koken voor een eendenborst
ProCombi® Plus

Seal de levensmiddelen in de zak, leg deze in de oven en geniet.

De ProCombi Plus sous vide oven

Eenvoudig sous vide

Sous-vide maakt gebruik van vacuüm gesealde zakken om de smaak van de ingrediënten in te laten trekken en het vocht vast te houden. De temperatuur wordt geregeld tot op een halve graad nauwkeurig voor optimale resultaten. Met ProCombi® Plus is sous-vide koken heel eenvoudig. Je krijgt overheerlijke resultaten, keer op keer.

Wist je dat...?

Asperges en citroen

Watermoleculen geleiden warmte veel sneller dan lucht, zozeer dat 100 °C stoom op hetzelfde niveau warmte verspreidt als 600 °C hete lucht.

Het koken van groente resulteert in een verlies van 70 % van vitamine C, stomen vermindert de hoeveelheid vitamine C met slechts 40 %.

STAP 4: BELEVING

Al onze zintuigen dragen bij aan de smaak. Dus zelfs wanneer je klaar bent met koken, is het belangrijk hoe het gerecht oogt, maar ook het geluid van de omgeving en zelfs de beleving hebben allemaal invloed op de smaak.

Een heerlijke en sappige biefstuk perfect gaar gestoomd

Proef met je ogen

Eten smaakt beter als het de ideale kleur heeft. Daarom zijn we gek op een perfect roze biefstuk en brood met een goudbruin korstje. De zachte warmte van stoom beschermt je voedsel, zodat deze levendige kleuren niet verloren gaan. De manier waarop voedsel wordt gepresenteerd, beïnvloedt ook de smaak. Gebruik ronde, witte borden om zoete smaken te versterken en zwarte, hoekige borden platen voor hartige smaken. En serveer het altijd in het midden van het bord voor lekkere gerechten.

Een selectie van bestek, borden en producten in een glazen kubus vertegenwoordigt de pijler ervaring van smaak verder doorvoeren.
Stomen behoudt kleuren

Experimenteel psychologisch onderzoekt toont aan dat we felgekleurde vruchten en groenten beschouwen als verser en smaakvoller

Een feest voor je zintuigen

Eten is een ervaring voor al je zintuigen. Om je te helpen bij het creëren van gerechten die lekker smaken, verkent onze Tasteology-deskundige Charles Spence het gezichtsvermogen. Hoe kleur en vorm de smaak van ons eten beïnvloeden. En waarom Instagram onze smaakpapillen laat tintelen.

Een stijlvolle keuken

Proef met je oren

De achtergrondgeluiden en de muziek in de keuken kunnen een groot verschil maken voor de smaak van jouw maaltijd. Hoge tonen versterken zoete of zure smaken, terwijl lage tonen bittere of umami smaken verscherpen. Muziek afspelen op hetzelfde volume als een gesprek kan een gerecht ook aangenamer maken. Met een geruisloze afzuiging in de keuken kun je het werkelijke effect van geluid op je smaakpapillen ervaren.

Een afbeelding voor de relatie tussen geluid en de ervaring en de smaak van een maaltijd
Doorbreek de stilte

Met een haast geruisloze afzuigkap kun je jouw keuken de ideale soundtrack geven om elke maaltijd te verbeteren.

Een chocoladepudding gekookt met stoom voor een perfecte textuur

Proef met je vingertoppen

De manier waarop eten aanvoelt als we erin bijten beïnvloedt de smaak aanzienlijk - van de malsheid van een biefstuk of de smeuïgheid van een chocoladetaart. De zachte warmte van stoom of sous-vide koken is de beste manier om perfecte texturen zoals deze te krijgen. Zelfs het gevoel van gebruiksvoorwerpen in je hand kunnen een verschil maken. Zwaarder bestek verbetert de kwaliteit van de maaltijd. En de vorm en het gewicht van een glas verandert de smaak van je drankje. 

Hoe intenser de kleur van een levensmiddel, des te intenser is de smaak die we verwachten. We kunnen dat bereiken via bereiding met stoom.

Prof. Charles Spence

University of Oxford

Een bord vol pannenkoeken

RIJKE, BEGEERLIJKE TEXTUREN

Zijdezachte smoothies. Een grote smakelijke pot met hummus. Verse cupcakes die zacht en vederlicht zijn. Texturen geven onze voeding diepte en persoonlijkheid. De Gourmet Pro Collection blenders laten je experimenteren met texturen en smaken. Meng de ingrediënten voor een dikker, brokkelig effect of mix met vloeistof voor een zijdezacht resultaat.

Wist je dat...?

Een kristalhelder wijnglas in een kubus

Witte wijn smaakt aangetoond het beste in een blauwe of rode omgeving.

De vorm van een glas kan bepalen hoe wij de kwaliteit van maaltijden en dranken ervaren.

Een buitengewone smaakervaring komt neer op passie, betrokkenheid en een duidelijk inzicht in iedere stap van het kookproces. Het zoeken naar de beste ingrediënten, deze vervolgens perfect bewaren en klaarmaken voor een optimale smaak en nadien presenteren vormen de ervaring. 

Nu je de details beheerst, is het tijd om te genieten van de resultaten.