Houtskool & as

Wanneer het over stijl gaat is zwart altijd een goede keuze. En in 2018 zal zwart ook stijlvol zijn als het over koken gaat. Voedsel met zwarte kleur, u hoeft maar op Instagram te kijken om foto’s te zien van zwarte ijsjes en zwart brood. En wat is het geheim? Geactiveerd houtskool. Gelukkig veilig in kleine hoeveelheden maar experts waarschuwen tegen overmatig gebruik.

Velen zijn razend enthousiast over geactiveerd houtskool. Zo zou het een krachtige ontgifter zijn en overal goed voor. Van het voorkomen van katers tot het beperken van de bijwerkingen van voedselvergiftiging. Naast de veronderstelde voordelen voor de gezondheid is het ook geweldig als topping voor ijsjes met tropische smaken.Schuim/Cloud-ei

Schuim werd lang geassocieerd met slagroom, schuimgebak en mousse, maar in 2018 worden er nieuwe soorten schuim gevormd. Door middel van lucht of gas kan er een lichte en heerlijke structuur gecreëerd worden en kan er eindeloos mee worden geëxpirimenteerd.  

Neem nu de rage van cloud-eieren. Ze zijn eenvoudig te maken door gewoon eiwit stijf te kloppen en in een oven te bakken. Niet alleen is dit een hele leuke manier om eieren op deze manier te presenteren, cloud-eieren zullen interessant blijven omdat de trend wordt voortzet om koolhydraten te vervangen door gezondere, lichtere alternatieven. Ideaal als eiwitrijk ontbijt bijvoorbeeld!

Konfijten

Konfijten is klaar voor een comeback in 2018. De term “konfijten” verwijst naar eten dat op lagere temperatuur in vet of olie gekookt is. Eendenkonfijt bijvoorbeeld is een echte klassieker. Nu in 2018 verschijnen er nieuwe en verrassende soorten - bijvoorbeeld groenten zoals avocadokonfijt. Deze verrukkelijke nieuwe opties vormen een goede aanvulling van de gouden klassieker.

Fermenteren

In 2018 nestelt gefermenteerde voeding zich stevig aan de top bij de meest populaire foodies. Fermenteren is waarschijnlijk het meest bekend van het veranderen van druiven in wijn en is het proces waarbij gist of bacteriën suiker veranderen in, of fermenteren tot, alcohol.

Gefermenteerde voeding, rijk aan probiotica die zeer goed zijn voor de spijsvertering, omvat een breed gamma aan producten. Van kaas en kefir tot kombucha en alles wat gepekeld is. Ongeacht uw smaakvoorkeuren zal gefermenteerd eten dit jaar ongetwijfeld regelmatig voorbij komen. 

Bloemensmaken

In 2018 is inspiratie door bloemen eindelijk in volle bloei. Van het toevoegen van volledige bloemen en bloemblaadjes aan gerechten tot een infusie van botanische smaken in dranken en snacks. Deze toptrend zorgt voor een subtiele zoete smaak en verse aroma's.

In veel afgelegen gebieden van de wereld worden eetbare bloemen al langer gebruikt in de keuken, maar in Europa wordt nu langzaam begonnen met het opnemen van deze praktijken in de keuken. Neem bijvoorbeeld de roos, deze prachtige bloem kan aan Turkse delicatessen toegevoegd worden of zelfs in theesoorten gekookt worden voor een extra verfijnde smaak. Kijk dus even wat er groeit de volgende keer als u in de tuin komt.

Sacha Inchi

De volgende supertrend die u zult zien op sociale media zal Sacha Inchi zijn. Het wordt gegeten als een noot. Dit superzaad is afkomstig uit Zuidoost-Azië, bezit hoge hoeveelheden Omega-3’s en is rijk aan proteïnen.

Met zijn knapperige, nootachtige structuur en botersmaak worden de Sacha Inchi zaden momenteel verkocht als snack - natuurlijk of gezouten - maar ze kunnen ook gebruikt worden als een geweldige topping van Griekse yogurt of als heerlijke toevoeging aan een salade. 

Moringa

Superfood-trends komen en gaan maar het lijkt erop dat de populariteit van de Moringa plant enkel groeit in 2018 - volgens Google Trends. De smaak en de structuur van de bladeren is te vergelijken met die van boerenkool.

De Moringa plant groeit wijdverbreid in tropische klimaten. De plant is erg populair vanwege een grotere hoeveelheid vitamines dan in andere vruchten en groenten. Het bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappels en meer kalium dan bananen. Deze gezonde plant kan uitstekend worden gebruikt in versgeperste sappen, voedingsrepen, kombucha en andere gezonde snacks.

Hartige yogurts

Hartige yogurts bestaan al een tijdje, maar in 2018 zullen ze langzaamaan meer in de koelkasten en newsfeeds van foodies te vinden zijn. Minder suiker en zout dan andere ontbijtproducten, een fantastische smaak én de vele gezondheidsvoordelen maken ze zeer populair.

Hartige yoghurts zijn zo aantrekkelijk omdat ze veel minder suiker en koolhydraten bevatten dan “normale” yoghurt. De toegevoegde proteïnen en de iets wat pittige smaak zorgen voor het succes – ze kunnen perfect gecombineerd worden met smaakvolle ingrediënten zoals komkommers, olijfolie en zout. Dit alles maakt van hartige yogurt een verrukkelijk en origineel ontbijt.